יצירת קשר
לכל שאלה חייגו:
03-5174455

זכויות עובדים בפירוק חברה ופשיטת רגל

במאמר שלפניכם המידע החשוב והחיוני ביותר על זכויות עובדים בפירוק חברה, מכיוון שבין שמדובר בחברה פרטית, אגודה שיתופית, עמותה או עסק קטן, פעמים רבות העובדים מבחינים בקשיים כלכליים אצל המעסיק, וקיימים מגוון תמרורי אזהרה שמעידים על כך שהמעסיק מתחיל להיקלע לקשיים כלכללים, ביניהם עיכוב במועד העברת תשלומי השכר, או מעסיק שלא שילם משכורת, אי תשלום לספקים ועוד.

סוגיות אלו ונוספות מחייבות אתכם לפעול במהירות ובנחישות ולקבל ייעוץ משפטי מטעם עורך דין דיני עבודה, על מנת שזכויותיכם לא ייפגעו ושתספיקו לממש את כל הזכויות שמגיעות לכם על פי חוק.

זכויות עובדים בפירוק חברה – יפה שעה אחת קודם

חברה בפירוק הוא תהליך כואב, הן עבור המעסיק והן עבור העובדים, אך על מנת שהעובדים יקבלו את כל הסכומים שמגיעים להם, משכורות, כספי פיצויים, פדיון דמי חופשה, דמי הבראה וכו', כדאי לדאוג לכך בשלב מוקדם ככל שניתן. השעון במקרים אלו מתקתק, ומי שמתעכב או מתלבט עלול להיפגע.

מעסיק שכן משלם משכורת לעובד גם כשהחברה בפירוק

מה קורה אם מעסיק שלא שילם משכורת או לא עומד בהתחייבויותיו כלפי העובדים?

הצעד הראשון והחשוב ביותר שיש לעשות עם מעסיק שלא שילם משכורת או לא עומד בהתחייבויותיו כלפי העובד במקרים של פירוק חברה או פשיטת רגל הוא הגשת בקשה לבית משפט למתן צו פשיטת רגל או פירוק כנגד המעסיק, לעיתים קרובות הבקשה מוגשת על ידי הבנקים או בעלי חוב גדולים אחרים. במקרים בהם לא נתקבל עדיין צו פירוק כנגד המעסיק, חשוב שהעובדים יתאגדו ויגישו באמצעות עורך דין בקשה לפירוק כנגד המעסיק.

בהליך הפירוק בית המשפט מכיר באי יכולתו של המעסיק לעמוד בחובותיו לנושים, נכסי המעסיק מועברים לנאמן, והנושים מקבלים את חלקם בחוב דרך חלוקת הנכסים.

עובדים שלא קיבלו את שכרם ו/או פיצויי פיטורים, נחשבים בעקבות צו הפירוק לנושים בדין קדימה. ויש להם עדיפות על פני נושים אחרים.

באופן כללי כל עוד החברה אינה בפירוק אותה שעה, על הכונס לדאוג לפירעון חובות בדין קדימה  לפני כל חוב אחר.

בעת מתן צו פירוק לחברה מתגבש השעבוד הצף והופך לשעבוד קבוע על כלל הנכסים הכלולים ומקום שנכסי החברה מהם ניתן לשלם לנושים אינם מספיקים לפירעון מלוא חובות החברה, נדחים החובות בדין קדימה לאחר השעבוד הצף שהתגבש, ומכאן שוב מודגש כי הפניה למשרד עורכי הדין טרם הפירוק הנו קריטי.

מה קורה כאשר אין מספיק נכסים בחברה שפורקה כדי לכסות את החוב לעובדים?

חוק ביטוח זכויות עובדים בפשיטת רגל ופירוק קובע, כי במקרים מסוימים, ביטוח לאומי ישלם לעובדים את המשכורות והפיצויים המגיעים להם, יחד עם זאת מדובר בפיצוי חלקי, כאשר המעסיק לא שילם משכורת עבור תקופה של עד 12 חודשים, הכוללים שכר בסיס, שעות נוספות, דמי נסיעות, מענקים, עמלות, פרמיה, תוספת מאמץ, תוספת מחלקתית ותוספת מקצועית.

פדיון ימי חופשה, ביגוד, דמי הבראה שטרם שולמו והפרשי שכר עבור השנה האחרונה בעבודה גובה התשלום מחושב בהתאם להיקף המשרה ולא פחות מסכום שכר מינימום  לחודש.

הביטוח הלאומי אינו מכסה החזרי הוצאות רכב, הוצאות טלפון, אש"ל ופדיון ימי מחלה.

פיצויי פיטורים בגין כל תקופת ההעסקה בקיזוז הסכומים שהופרשו לקרנות.

תשלומים לקופות גמל בדרך כלל החברה שמנהלת את קופות הגמל והקרנות של העובדים מגישה תביעה כללית על סכום החוב בשם כל העובדים אם החברה הגישה תביעה העובד אינו צריך להגיש תביעה נוספת.

מה קורה אם המעסיק לא העביר לקופת הגמל את חלק המעסיק או כספים שנוכו מהשכר?

במיקרים בהם המעסיק לא העביר את חלקו בכספים המיועדים לקופת הגמל, המוסד לביטוח לאומי יעביר ישירות לקופת הגמל את סכום החוב, בצירוף הפרשי הצמדה מיום שנוצר החוב ועד למועד התשלום בפועל. הסכום המרבי הוא פעמיים השכר הבסיסי הממוצע.

סכום הגמלה המקסימלי עומד על 114,452 ש"ח עבור שכר עבודה ופיצויי פיטורין ועל סך של 17,608 ש"ח עבור תשלומים לקופות גמל.

מעסיק שפשט רגל וקיבל תביעה בנושא זכויות עובדים בפירוק חברה

אילו מסמכים יש לצרף לטופס התביעה?

  • שלושה תלושי שכר אחרונים ממקום העבודה.
  • מסמך המעיד על מועד תחילת העבודה לצורך חישוב פיצויי הפיטורין.
  • מסמך המעיד על גובה סכומי פיצויי הפיטורין העומדים לזכותו של העובד בקופת הגמל בתאריך הפסקת העבודה.
  • אסמכתאות לרצף בעבודה, טופסי 106 וכו'

מה קורה כאשר המוסד לביטוח לאומי לא מאשר את התביעה או מאשר חלקית?

במידה והמוסד לביטוח לאומי דחה את התביעה או אישר סכום גמלה חלקי בלבד ניתן להגיש ערעור על כך בפני בית המשפט אשר מטפל בתיק.

מה קורה כאשר העובד נפטר?

אם העובד נפטר בטרם שולמה הגמלה המגיעה לו, זכאים היורשים ו/או השארים לחוב שכר עבודה ולפיצויי פיטורין.

זכויות עובדים בפירוק חברה – דברים נוספים שחשוב לדעת!

גם חברות בפשיטת רגל מחויבות לממש את כל זכויות העובדים: חוק הודעה לעובד, תשלום פיצויים בזמן ועוד.

אם המעסיק לא משלם פיצויים, שכר או כל סכום שמגיע לעובד מתוקף זכויותיו עובר על החוק ונחשבת עבירה זו כהלנת שכר.

על עבירת הלנת שכר עלול המעסיק לקבל קנסות, וככל שיקדים העובד לממש זכויותיו, כך יבטיח לקבל את כל מה שמגיע לו.

יש דרכים רבות לעזור לעובד שהולן שכרו, ובמקרים נוספים בהם נפגעות זכויות עובדים בפירוק חברה, אך במקרים בהם המעסיק פשט רגל חשוב להקדים תרופה למכה ולהיות עירניים, רק כך ניתן יהיה לממש זכויות עובדים בפירוק באופן מלא.

 

במשרדנו מתמחים בדיני עבודה ובמימוש זכויות עובדים. יש לנו ניסיון עשיר מאוד בייצוג עובדים ובמקרים בהם חברה פושטת רגל ופוגעת בזכויות העובדים.

מרגישים שזכויותיכם עומדות להיפגע? רוצים לדאוג לממש אותן לפני שיהיה מאוחר מידי? אנו מזמינים אתכם להתייעץ עמנו בנושא זכויות עובדים בפירוק חברה ולקבל הנחייה כיצד לפעול בחכמה ובזהירות.

על מנת למצות את זכויותיכם טרם הפירוק, ובמסגרת ההליכים מול המוסד לבטוח לאומי פנו  למשרדנו ואנו נסייע בידכם למקסם את התשלומים שתקבלו.

מספר מדרגים:3 דירוג ממוצע:5

לייעוץ בנושא דיני עבודה
ללא כל התחייבות מצדכם
השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם מיד:

לוי אשכול 68 קרית אונו, קומה 8 בניין B
03-5174455
03-5174456
OFFICE@shalombarlaw.com