יצירת קשר
לכל שאלה חייגו:
03-5174455

הגשת תביעה לבית הדין לעבודה

תביעה בבית הדין לעבודה היא צעד מהותי בשמירה על זכויות העובד אך גם בהבטחת כיבוד זכויות המעסיקים. סכסוכי עבודה יכולים להתעורר מסיבות שונות, החל מפיטורין שלא כדין וסכסוכי שכר ועד אפליה או התעמרות במקום העבודה. דיני עבודה מגדירים את זכויות העובדים שמעסיקים חייבם לכבדן. כאשר זכויות אלו מופרות יכול העובד להגיש לבית הדין תביעת תשלום או פיצוי על הפרתן. על הגשת תביעה לבית הדין לעבודה אתם מוזמנים לקרוא כעת. 

הגשת תביעה לבית הדין לעבודה

אי-תשלום פיצויי פיטורין, אי-תשלום שכר עובד, אי-תשלום על שעות נוספות, פיצוי על הלנת שכר, דמי חופשה, דמי הבראה, דמי נסיעות, אי קבלת תלוש שכר, תביעה על פיצויי פיטורין שלא כדין, כל אלו ועוד הן סיבות בגינן מגישים תביעה לבית הדין לעבודה, וכולן קשורות בפגיעת זכויות עובדים

חוק דיני עבודה שנחקק בשנת 1969 קובע כי לבתי דין לעבודה יש סמכות לעסוק בתביעות אשר עוסקות ביחסי עובד-מעביד, כולל בשאלה אם התקיימו יחסים כאלו. דיני העבודה מגדירים את זכויותיו של העובד במקום עבודתו ואת האופן כיצד לצמצם פגיעה אפשרית בו.

עובד המבקש לתבוע את המעסיק שלו צריך להגיש כתב תביעה לבית הדין לעבודה שנמצא באזור השיפוט של מקום העבודה. הגשת תביעה לבית הדין לעבודה יכולה להיעשות באופן עצמאי או באמצעות עורך דין. 

הגשת תביעה לבית הדין לעבודה

מה הם שלבי ההליך בבית הדין לעבודה? 

הליך התביעה הוא משפט לכל דבר. הוא נפתח בהגשת כתב התביעה על-ידי העובד. המעסיק חייב להגיש כתב הגנה לגבי טענותיו של העובד בתוך 30 יום ממועד קבלת התביעה לידיו. במידה ואינו מגיש כתב הגנה, עלול להינתן נגדו פסק דין במעמד צד אחד, כלומר, ללא תגובות מצידו לטענותיו של העובד.

לאחר שכל צד הגיש את טענותיו, נקבע התיק לדיון מקדמי בבית הדין לעבודה. לעיתים השופט עשוי לבקש מהצדדים להגיש את הראיות שברשותם עוד לפני הדיון המקדמי. מדובר בתהליך פרוצדורלי בו ינסה השופט להבין את העניינים השנויים במחלוקת ואף ינסה להביא את שני הצדדים להגיע להסדר פשרה. 

את הטענות שלהם מגישים הצדדים על גבי תצהיר בכתב. לתצהיר מצרפים את כל הראיות. כאשר מתבצע הדיון בהוכחות, כל צד יכול לחקור את יריבו ואת העדים מטעמו על התצהירים שהגישו לבית הדין. עורך דין דיני עבודה הוא בעל יתרון וניסיון בהופעה בבית משפט וינהל את החקירה הנגדית ביתר יעילות. 

כאשר מסתיים הדיון בהוכחות, כל צד מסכם בעל-פה את טענותיו. לעיתים בית המשפט מבקש להגיש את הסיכומים בכתב. 

השלב האחרון הוא קבלת פסק הדין מטעם בית הדין לעבודה ובו הנימוקים להכרעתו. בפסק הדין יכול בית המשפט לקבל את מלוא התביעה, את חלקה או לדחותה לחלוטין.

כיצד יש לערוך את כתב התביעה?

בעת הגשת תביעה לבית הדין לעבודה יש לתאר את כל השתלשלות האירועים בגינם מוגשת התביעה ולצרף אליה את כל המסמכים הרלבנטיים ואת תלושי השכר.  כשמגישים את התביעה צריך לשלם 1% מסכום התביעה כאגרה. תביעה לשכר עבודה פטורה מאגרה. את התביעה מגישים במזכירות של בית הדין לעבודה.  

הגשת תביעה בבית הדין לעבודה – כמה זמן זה לוקח?

אחת השאלות המרכזיות בהגשת תביעה בבית הדין לעבודה היא כמה זמן לוקח ההליך. באופן כללי, הליך משפטי יכול להימשך זמן ממושך, ובמקרה של בית הדין לעבודה, מדובר לעיתים על תהליך שמסתיים בתוך כשנתיים. יחד עם זאת, חשוב להבהיר שהזמן המדויק תלוי במורכבות ובנסיבות הספציפיות של כל מקרה.

לעיתים, ההליך מסתיים בשלבים מוקדמים יותר, דרך הליכי פשרה ומגשרות, שבהם הצדדים מגיעים להסכמה מחוץ לכותלי בית המשפט. זהו לא רק חיסכון בזמן, אלא גם בעלויות ומאמץ נפשי.

עם זאת, קשה לקצר את ההליך באופן משמעותי. הכרחי לבנות תביעה מוצדקת וחזקה, תוך שיתוף פעולה עם עורך דין מנוסה בתחום דיני עבודה. זה יכול להבטיח שהתהליך יעמוד על הבסיס החזק ביותר ויתקדם ביעילות לקראת תוצאה מוצלחת.

הגשת תביעה בבית הדין לעבודה על-ידי מעסיק

רוב התביעות המוגשות לבית הדין לעבודה מוגשות על-ידי עובדים שזכויותיהם נפגעו והם מבקשים על כך פיצוי. אך יש גם מקרים בהם זכויות מעסיקים נפגעות והם מגישים תביעה לבית הדין לעבודה כנגד אחד העובדים שלהם. למשל במקרה של גניבה או תשלום שכר ששולם בטעות אך לא הוחזר או נזקים שנגרמו על-ידי העובד. 

האם להגיש תביעה נגד מעסיק נוכחי או לחכות עד סיום העבודה?

עובדים הנתונים במערכת יחסים מורכבת עם מעסיקיהם ומרגישים כי זכויותיהם אינן מתקיימות עלולים להתמודד עם דילמה לא פשוטה: האם להגיש תביעה בעת העבודה או לחכות לתום ההעסקה? מצד אחד, אי-פעולה עלולה להמשיך את מצב הקיפוח, אך מצד שני, הגשת תביעה בבית הדין לעבודה יכולה להחמיר את היחסים עם המעסיק ואף להביא לפיטורים.

למרות שחוקית אין למעסיק הזכות לפטר עובד עקב הגשת תביעה לזכויות, בפועל קשה למנוע פיטורים שכאלה. ניתן לשקול הגשת צו מניעה, אך זהו הליך יקר ומורכב שלעיתים לא מסתיים בהצלחה.

בהתחשב בכל אלו, לעיתים כדאי לעובד לחכות עד סיום תקופת העבודה לפני שיפעל משפטית.

יחד עם זאת, חשוב לשים לב לנקודות הבאות:

  1. התיישנות זכויות - זכויות שהתיישנו (לרוב לאחר 7 שנים) אינן נתמכות בתביעה. כלומר, עובד לא יכול לתבוע זכויות שנצברו לפני למעלה מ-7 שנים.
  2. הוכחת טענות - ככל שהזמן חולף, קשה יותר להוכיח טענות מבלי שיש ראיות חזקות. מומלץ לשמור ראיות כגון מסמכים, התכתבויות, ודוחות נוכחות.
  3. זכאות לפיצויי פיטורים - עובד שלא משולמות לו זכויות יכול להתפטר בתוקף "פיטורים" ולהיות זכאי לפיצויים מלאים. לפני התפטרות כדאי לבדוק את הזכויות המגיעות ולדרוש את התשלום מהמעסיק.
  4. תביעה במקרה של זכויות כספיות גדולות - במקרים של חוב כספי משמעותי או במקרה של הפקדה לא תקינה לקרן פנסיה, יש לשקול להגיש תביעה בהקדם.
     

במשרד של עורך הדין שלום בר, אנחנו מבינים את החשיבות שבהגנה על זכויותיכם בעבודה. אם אתם מרגישים שזכויותיכם נפגעות או שאתם עומדים בפני דילמה משפטית, אל תהססו לפנות אלינו. עם ניסיון עשיר ומומחיות רחבה בדיני עבודה, אנו מחויבים להעניק לכם את הייעוץ המקצועי והתמיכה המשפטית הנדרשים כדי להבטיח את מיצוי זכויותיכם.

 

מספר מדרגים:2 דירוג ממוצע:5

לייעוץ בנושא דיני עבודה
ללא כל התחייבות מצדכם
השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם מיד:

לוי אשכול 68 קרית אונו, קומה 8 בניין B
03-5174455
03-5174456
OFFICE@shalombarlaw.com