יצירת קשר
לכל שאלה חייגו:
03-5174455

פיטורים

פיטורים בחוסר תום לב ושלא כדין

מפוטרים רבים פונים לבתי הדין לעבודה בתביעה לבטל את פיטוריהם או לקבל פיצוי כספי, בטענה שפיטוריהם נעשו בחוסר תום לב. לא פעם תביעות אלה זוכות להצלחה, שכן בתי הדין מבקשים להטמיע בקרב המעסיקים נורמות גבוהות של התנהגות הוגנת כלפי עובדיהם.

הבנת החובות החלות על המעביד, ומשמעותן המעשית, עשויות לסייע בניהול נכון של הליך הפיטורים הן מבחינה מהותית והן מבחינת הפרוצדורה וכתוצאה מכך לחסוך מהמעביד תביעות מסוג זה.

פיטורים ופיצויי פיטורים

בעבר לא היו כל מגבלות על פיטורי עובדים, מעבר להוראות שבחוק ובהסכמים הקיבוציים והאישיים. פיטורים שלא נאסרו במפורש, על-ידי נורמה משפטית מחייבת, היו מותרים.

בשנים האחרונות צמצמו פסיקות של בתי הדין לעבודה את חופש הניהול של המעביד והוא מוגבל עתה הן במהלך תקופת חוזה העבודה והן בכל הקשור להבאת הקשר לסיומו. התוצאה היא שהמעביד אינו רשאי לחולל שינויים בתנאי עבודתו של העובד או לפטרו כרצונו, אלא עליו לנהוג בנורמות של סבירות, שקיפות, הוגנות ותום לב שנקבעו בפסיקה, ובכלל זה פיטורים מעבודה צריך שיהיו מסיבה מוצדקת.

כאשר בית הדין לעבודה משתכנע כי עובד פוטר מסיבה שאינה מוצדקת או בדרך לא ראויה, הוא רשאי לחייב את המעביד במתן פיצוי כספי לעובד, שמו הנוסף פיצויי פיטורים (זהו הסעד המקובל יותר) ובמקרים חמורים אף להוציא צו המבטל את הפיטורים והמורה להשיב את העובד לעבודתו.

פיטורים בחוסר תום לב

להלן מספר דוגמאות יציר הפסיקה של פיטורים בחוסר תום לב

  • פיטורים משיקולים זרים, שאינם קשורים לתפקודו של העובד
  • פיטורים שמטרתם להתחמק מתשלום דמי מחלה או זכויות אחרות
  • פיטורים עקב פניית עובד לקבלת זכויותיו החוקיות
  • פיטורים בטלפון
  • פיטורים על רקע סכסוך אישי.
  • פיטורים בפורום לא נאות- בנוכחות עובדים אחרים בני משפחה וכו'.
  • ובאחרונה פיטורים ללא שימוע – פגיעה בזכות הטיעון של העובד

מה חשוב שהמעביד ידע על פיטורים?

חשוב שהמעביד יקפיד על כמה כללים, כדי שפיטורים יעמדו בדרישות הפסיקה, והמעביד יזכה בהגנה מירבית בפני הטענה שהפיטורים נעשו שלא כדין.

על המעביד להגדיר לעובד מהן הנורמות והערכים שלהם הוא מייחס חשיבות גבוהה. כך, עובד שיפוטר על בסיס זה יקבל את פיטוריו ביתר הבנה, ותיחסך ממנו תחושות העוול - שהיא, בדרך כלל, המניע העיקרי להגשת תביעות.

אם המעביד אינו שבע רצון מתפקודו או מהתנהגותו של העובד, עליו להעביר לו מסרים ביקורתיים מפורשים ולהתריע בפניו על חובתו לתקן את הטעון תיקון, ועל ההשלכות העשויות להיות להמשך המצב הקיים. חשוב לתעד את הביקורת וכן את כל האמצעים התפקודיים או המשמעתיים שקדמו להחלטה על הפיטורים בתיקו האישי של העובד.

המעביד חייב לתעד את ניסיונותיו למצוא עבודה חלופית לעובד ולשתף אותו בהם.

במקרים רבים, ניסיונות כנים למצוא לעובד עבודה חליפית במקום העבודה, לפני ההחלטה הסופית על פיטוריו, נתפסים על-ידי בתי הדין כתנאי לביצוע הפיטורים בתום לב. למידע נוסף בנושא פיטורים ופיצויים לעובד ניתן ליצור קשר עם עוד דיני עבודה שלום בר בטלפון 03-5174455 או להשאיר פרטים באתר.

מספר מדרגים:3 דירוג ממוצע:5

לייעוץ בנושא דיני עבודה
ללא כל התחייבות מצדכם
השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם מיד:

לוי אשכול 68 קרית אונו, קומה 8 בניין B
03-5174455
03-5174456
OFFICE@shalombarlaw.com