יצירת קשר
לכל שאלה חייגו:
03-5174455

פיטורין ללא שימוע

ישנם רגעים בחיים שאנו מעדיפים לשכוח, רגעים בהם מצב רוחנו אינו במיטבו כתוצאה מאירוע שלילי. המוח שלנו יודע לעשות מחיקה של אירועים או לפחות, הוא יודע להדחיק אירועים שאנו מעדיפים לא לזכור. אחד האירועים שמרביתנו יעדיפו לשכוח הוא רגע הפיטורין ממקום עבודה ושיחת השימוע שמגיעה רגע לפני. אבל איך קורה שלעיתים הפיטורין מתבצעים ללא שימוע כמקובל בחוק.  

פיטורין ללא שימוע מהווים עבירה על החוק

פיטורין ללא שימוע מהווים עבירה על חוק דיני עבודה ולמעשה הם מעשה פיטורין שנעשה שלא כדין. כל אדם אשר פוטר ללא הליך שימוע כמקובל בדיני עבודה יכול להגיש תביעת פיצוי פיטורים בבית דין לעבודה, לדרוש פיצוי כספי ואף לבקש לבטל את הפיטורין.

חשוב לציין שבמידה וקיבל העובד מכתב שימוע ממעסיקו אין זה מבטל את הצורך בקיום שימוע בפועל אולם, במקרה זה יהיה מעט קשה להגיש תביעה. מכתב השימוע עשוי לשמש הגנה מסוימת למעסיק בחלק מהמקרים ולכן אל תמהרו לתבוע בתרחיש כזה.

פיטורין ללא שימוע - מדוע

פיטורין ללא שימוע מתבצעים לעיתים לא מכוונת זדון ולא מכוונה מראש לעבור על דיני עבודה ולפגוע בזכויותיו של העובד. הדרג הניהולי מציב בפני אנשים אתגרים רבים ובחלקם לא פשוטים, מנהל נדרש למשל להיות בעל יחסי אנוש טובים עם עובדיו ומנגד, להיות אסרטיבי, לדעת להעיר ולהעמיד במקום עובד כשזה נדרש ובין השאר מנהל מקבל עובדים ומפטר עובדים.

ישנם מנהלים שביצוע הליך הפיטורין באמת קשה להם וזו הסיבה שהם מנסים, אולי אפילו באלגנטיות מסוימת מבחינתם, לדלג על הליך השימוע כדי לא להתעמת עם העובד המפוטר. לכן, לפני שרצים להתלונן על כך שלא בוצע שימוע כדאי לנסות להבין מה באמת עומד מאחורי זה.

יכול להיות שהדרך הטובה ביותר במקרים מסוימים היא להבליג ולוותר בתנאי שקיבלתם את כל מה שמגיע לכם כתוצאה מהפיטורין על פי חוק.

פיטורין ללא שימוע

פיטורין ללא שימוע - האם מדובר בניהול כושל

פיטורין ללא שימוע עלולים להעיד על מקום עבודה שרמת הניהול בו כושלת ואיננה עומדת בסטנדרטים ניהוליים שמקובלים במשק ובוודאי לא בסטנדרטים שמציבים דיני העבודה.

פיטורין ללא שימוע יכולים לנבוע מזלזול של דרג הניהול בעובדים הזוטרים, מחוסר תשומת לב של האדם שאמור לבצע את השימוע לחשיבות התהליך והרגישות שכרוכה בו ולעיתים פשוט מניהול כושל הכולל שכחה וחוסר סדר ארגוני.

כל אלה לא הופכים את הדבר לתקין אך בהחלט יכולים להסביר מדוע הדברים קורים כמו שהם קורים.

הליך שימוע תקין

בכל מקרה של מקום עבודה שפועל לפני הסטנדרטים המקובלים נשאלת השאלה – כיצד לבצע שימוע לעובד?

  1. ראשית, על המעביד להעביר לעובד מכתב שימוע שבו הוא מפרט את עילות הפיטורין כפי שיובאו בפגישת השימוע עצמה.
  2. יש לאפשר לעובד להגיע לשימוע בליווי עורך דין שייצג אותו בתהליך.
  3. במידה ומדובר בארגון גדול שיש בו וועד עובדים, יכול העובד לבקש שנציג הוועד יהיה נוכח גם הוא בשימוע.
  4. במהלך השימוע יש לאפשר לעובד לומר את כל מה שהוא מוצא לנכון תוך הקצבת זמן סביר לדברים.
  5. החלטת המעביד לא תינתן במעמד השימוע אלא, רק לאחר מספר ימים בהם ייבחנו הדברים שנאמרו בשימוע. 

פיטורין ללא שימוע  - אם יש צורך תגיבו

ברור שלפי דיני עבודה פיטורין ללא שימוע זה הליך פיטורין לא תקין שמהווה עבירה על החוק.

אולם, לא בכל מצב שווה לעשות עניין מהנושא ולהלן הסיבות:

  • אולי לא שווה לייצר כאוס אם קיבלתם מה שמגיע לכם למעט השימוע.
  • מעמד השימוע הוא אינו מעמד מענג ואם יש ברירה להימנע מכך אז אולי כדאי ושוב, בתנאי שקיבלתם כל מה שמגיע לכם כתוצאה מהפיטורין.
  • מתי עליכם להגיב ולא לוותר – בכל מצב שבו נעשה לכם עוול קשה אם כתוצאה מהפיטורין עצמם או בכל הקשור למה שמגיע לכם כתוצאה מהם ולא קיבלתם.  

 

מספר מדרגים:2 דירוג ממוצע:5

לייעוץ בנושא דיני עבודה
ללא כל התחייבות מצדכם
השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם מיד:

לוי אשכול 68 קרית אונו, קומה 8 בניין B
03-5174455
03-5174456
OFFICE@shalombarlaw.com