יצירת קשר
לכל שאלה חייגו:
03-5174455

אתיקה ואתיקה אפקטיבית

אתיקה ואתיקה אפקטיבית

אתיקה ישר ולעניין

מהי אתיקה? אתיקה היא מושג מעורפל ומשום כך זכתה להגדרות שונות שהמכנה המשותף ביניהם הוא שיקוף של משהו טוב יותר, נעלה יותר. אתיקה מדגישה את הערכים והנורמות, מה יאה, מה מוצדק ומה רצוי, וההיפך.

הדרך המקובלת להטמיע אתיקה בארגונים היא באמצעות קביעת קוד התנהגות. מרבית הקודים, באמצעותם מגבשים הארגונים את הערכים המחייבים, כוללים את הערכים הבאים: סודיות ואמון, יושרה והגינות, מחויבות למקצוע, מחויבות להימנע מניגודי אינטרסים, ציות לחוק ולדרישות המקצועיות, מניעת מעשים מזיקים, התייחסות לערכים חברתיים, אופן פתרון קונפליקטים ומחלוקות.

ערכים אלו והדומים להם הכרחיים בכל ארגון, אך כשדרך ההטמעה והיישום נעשית באמצעות קוד ונהלים התנהגותיים, המוקד הוא סביב הציות לנהלים ופחות במהות. העמידה בנהלים ממקדת את הפוקוס ביעד משני, הצורך להימנע מלהיתפס ולהיענש, במקום ביעד המרכזי, השיפור האתי. כשם שבתחום האיכות, העיסוק בנהלים ובדרישות ה- ISO מקטין את העיסוק המהותי באיכות, כך גם ניהול הסיכונים והציות לדרישות (Compliance) התרחב לתעשייה שלמה של מומחים, יועצים, פיתוח תוכנות וחומר לימוד, אך לא הצליחו לקדם את הציות. תופעה דומה מתרחשת גם בנושא האתיקה והקוד האתי.

לעצם העניין, השיח האתי מעמיק וחודר לתחומים חדשים. כבר לא אומרים כי עסקים ואתיקה סותרים זה את זה. התובנה כי אתיקה חיונית לקידום עסקים מקובלת כבר על אנשי עסקים רבים. קידום האתיקה הביא לפיתוח תעשייה שלמה של מומחים ויועצים המסייעים לחברות לכתוב קודים אתיים ותוכניות יישום. אולם מהנעשה בשטח קשה להצביע על שיפור מהותי בליבת התחום, רמת האתיקה העסקית עדיין רחוקה מלהשביע רצון.

הפער בין ההשקעה להחזר (ROI) בתחום האתיקה נותר גדול. ההשקעה באתיקה ובפעילויות המקבילות לשיפור ההתנהגות של העובדים גדולה מהתוצאות הדרושות. מצב זה מצריך לשקול כיוונים חדשים. במצב הנוכחי כבר ברור כי לחזור אחורה ולהתעלם מאתיקה ואחריות חברתית לא בא בחשבון.  

המפתח לגישה חדשה טמון בהבנת הקונפליקט בין הערכים העסקיים לערכים האתיים. מדוע הערכים העסקיים "מעודדים" התנהגות לא נאותה ומה בערכים האתיים "מרסן" אותם.          

מחקרים מראים כי הערכים העסקיים מעודדים התנהגויות לא נאותות. המחקרים מראים כי אנשים מתנהגים בסיטואציות חברתיות בבית או בין חברים בדרך אחת, ובסיטואציות דומות בעבודה, בדרך שונה ופחות נאותה.

שתי סיבות עיקריות "מעודדות" התנהגויות לא נאותות. הערכים העסקיים נמדדים בתוצאה, דרך השגתה פחות חשובה. לעומתם, הערכים האתיים ממוקדים בתהליך, בדרך בה הדברים נעשים. הסיבה השנייה הם העקרונות המנחים את עולם העסקים. "שוק חופשי" ו"היד הנעלמה", שני עקרונות מתוך רשימה גדולה יותר, מקדשים את אי התערבות בעסקים, באמצעים שאינם עסקיים. על פי תפיסה זו, דרישות אתיות הן סוג של התערבות לא רצויה, התערבות שפוגעת בהליכים הרצויים והתקינים של עולם העסקים. הקונפליקט הוא מובנה, קונפליקט בין שתי תפיסות עולם מנוגדות המתנגשות זו בזו לעיתים קרובות.

על אלה מצטרף קושי נוסף. קונפליקט בין עולם הערכים של העסקים הריאליים, הממשיים, ועולם הערכים של העסקים הפיננסיים, חברות שהמוצר שלהם הוא כסף. השוק הפיננסי חזק היום יותר מכל שוק אחר והוא משתלט על השוק הריאלי וכופה עליו את ערכיו, בראש וראשונה יעדים לטווח מידי וקצר. כסף – זה שם המשחק. הלחץ שזה יוצר משפיע על עולם העסקים ומקשה על היכולת להתמודד עם קונפליקטים בדרך מאוזנת. נראה כי במציאות הקיימת, הציפייה מאתיקה לאלף את הסוררת – החברה העסקית, היא מוגזמת וחסרת סיכוי. ההצלחה בניהול קונפליקטים אתיים, כפי שמציגים מומחים העוסקים באתיקה, מתרחשת בעיקר בסביבה סטרילית - סדנאות וכיתות לימוד, המציאות הרבה יותר קשה ומורכבת. 

קונפליקטים ניתנים לניהול, אך ההצלחה מוטלת בספק. האלטרנטיבה, היא למנוע את היווצרות הקונפליקט ולא לנהל אותו לאחר שנוצר.

אנשים לוחצים ידיים

אתיקה אפקטיבית

האתיקה האפקטיבית מגדירה את הסביבה העסקית באופן שונה. היא מתמקדת בעולם העסקים ומגדירה באופן המתקדם והעכשווי ביותר את הערכים העסקיים הרלוונטיים לתפיסות העולם והתרבות השולטים בעולמנו. התאמת הערכים העסקיים מונעת את היווצרות הקונפליקטים שמקורם בהתנגשות בין תפיסות ישנות לחדשות.

האתיקה האפקטיבית היא יצירת שפה אחידה ועולם ערכים משותף לעסקים ולאתיקה. במקום לדבר על ערכים עסקיים וערכים אתיים וההבדלים שביניהם, לדבר בשפה העסקית בלבד שזו השפה המתאימה לעולם העסקים, אך להדגיר אותה מחדש.

הערכים העסקיים התקפים הם: "לעשות את הדבר הנכון בדרך נכונה", לוודא שהעובדים בארגון יודעים בדיוק "לאן" רוצים להגיע ו-"איך" עושים זאת. המסר מכוון לכולם, לא רק למנהלים. כדי ליישם את הערכים האלה נדרשת "אחריות אישית" גבוהה של העובדים שישאפו לעשות זאת בדרך אופטימאלית.

הערכים האתיים משלבים שני עקרונות, עקרון הצדק ועקרון האכפתיות. הצדק מכתיב את הכיוון והיעד – מה נכון לעשות, מה צודק עבור הארגון. האכפתיות מגדירה את הדרך והתהליך – לאפשר לזולת מקום מכבד לממש את עצמו ואת צרכיו.

הגדרת אתיקה בשילוב של אכפתיות וצדק נמצאת אצל בארט וקולן ( Bart & Cullen, 1988) שני הממדים באקלים האתי הם אתיקה של אכפתיות ודאגה (Caring) – אחריות לאחר, הדדיות והוגנות בין בעלי עניין, ואתיקה של כללים וחוקים - צדק (Rules, Law and Code), לעשות את הדבר הנכון.

הרכבה של הערכים העסקים "לאן" ו"איך" עם הערכים האתיים "צדק" ו"אכפתיות" מאפשרת להם להשלים זה את זה ולתרום את החלק המיוחד שבכל אחד. בדרך זו משתלבים תפיסות עולם מנוגדות ושפות שונות לעולם ערכים אחד ושפה אחת.     

שילוב הערכים העסקיים ביחד עם הערכים האתיים מצמצם את כמות הקונפליקטים ומונע מראש בעיות הקשורות בזיהוי הבעיות האתיות.  

המציאות המורכבת של עולם העסקים מקשה על היכולת לזהות את הרכיב האתי בקונפליקט וכתוצאה מכך הקונפליקט מוכרע כמעט מראש. הקושי בזיהוי האספקט האתי שבדילמה נובע ממספר סיבות, אך המכנה המשותף ביניהם הוא מסביר מדוע קיימת העדפה בולטת של במשקל שהערכים העסקיים מקבלים בהשוואה למשקל שהערכים האתיים זוכים לקבל.  

 

מספר מדרגים:2 דירוג ממוצע:5

לייעוץ בנושא דיני עבודה
ללא כל התחייבות מצדכם
השאירו כאן פרטים ונחזור אליכם מיד:

לוי אשכול 68 קרית אונו, קומה 8 בניין B
03-5174455
03-5174456
OFFICE@shalombarlaw.com